Наташа ЧИЧЕВСКА

НАСКОРО ЌЕ БИДЕ ИЗДАДЕН РЕЧНИК НА ЗНАКОВЕН ЈАЗИК


Во завршна фаза се подготовките за издавање на Речникот на знаковен јазик што ќе содржи околу 1.600 поими придружени со фотографии. Издавач на Речникот ќе биде Сојузот на глувите лица на Македонија, а го подготви петчлена работна група активисти на Сојузот што го познаваат гестовниот јазик. Претседател на работната група е Мице Башески, а членови на групата се: Раде Атанасовски, Вера Солева, Марија Башеска и Душко Хаџиниколовски. За изготвување на овој Речник црпени се искуства од меѓународниот речник на гестовни знаци како и литература од соседните земји. Во Македонија за прв пат ќе се сретне литература од ваков тип.

 

Share

Follow Us



FacebookTwitterLinkedinWikiBlogger

Share Us

MySpaceTwitterStumbleuponGoogle BookmarksRedditLinkedInMixxRSS FeedPinterest
 

Journal metrics

Publish with JSER

Indexed in